miércoles, 14 de mayo de 2008

los mayas

He decidit incloure en el blog aquest article – Cultura Maya- ja que per a mi amb resulta molt apassionant.
Crec que és molt interessant saber les seves costums els seus ideals i les seves creences.
He posat un petit esbós d'aquesta cultura una mica oblidada en el temps.


Mercè Gambús





CULTURA MAYA L'agonia de les metròpolis clàssiques edificades en les regions de Petén, Belize, Hondures: i Chiapas, es reflecteix en la interrupció sobtada de les inscripcions: la datació dels monuments va cessant en diferents emplaçaments, sense que se sàpiga la raó. Què és el que provoca aquesta decadència? A aquesta pregunta, els arqueòlegs i historiadors han tractat de contestar invocant epidèmies, revoltes populars, inundacions, o la implacable invasió de la selva. Han suggerit canvis climàtics, l'abandó de les terres i la falta de conservació dels canals de drenatge, la qual cosa pogués haver provocat atacs massius de malària... També esmenten veritables revolucions, conseqüència de l'excessiva explotació de la mà d'obra; les constants guerres entre tribus, que van acabar per afeblir el poder central en les «províncies»; la quantitat de sacrificis humans, que van conduir a la despoblació, i després a la fam, etc .Totes aquestes causes són les quals poden haver dut a la decadència dels mayas. En efecte, és possible que s'hagin ajuntat totes per a provocar el cataclisme final. Però la raó principal sembla residir, una vegada més, en els moviments de població que es van originar en les immensitats semi-desèrticas del nord de Mèxic. Aquestes tribus bàrbares van obligar a les «nacions» civilitzades a fugir per a evitar la destrucció. Respecte als grans edificis clàssics, van subsistir mig en ruïnes, com esquelets corcats per la vegetació, en el que havia estat l'admirable eclosió urbana d'aquest poble. L'abandó i l'oblit havien tirat sobre les capitals mayas el seu vel de decrepitud. I a poc a poc les arrels dels gegantescs arbres de la selva van acabar rebentant els murs i les voltes . El Palau més bell que mai hagin edificat els precolombins és segurament el de la Chichén Itzá maya-toltecas palaus que havien estat habitats pels representants d'una brillant elit de savis i artistes. L'arquitectura maya, les obres de la qual es van multiplicar en desenes de ciutats, afirmava tant la diversitat de les formes com la continuïtat dels temes: totes les ciutats posseïen temples piramidals, palaus de sales múltiples i jocs de pilota. Els edificis s'alçaven sobre basaments artificials jalonats per deixants o altars. Aquests conjunts —gairebé sempre amb funció de centres cerimonials .
La primera de les 7 profecies Maya parla del final de la por, diu: el nostre món d'odi i materialisme acabarà el dissabte 22 de desembre de l'any 2012. Els Mayas, amb la primera de les 7 profecies volen obrir la ment de l'home a la galàxia. A través de la pràctica quotidiana d'aquests per cadascun de nosaltres.
Quan ens posem a reflexionar i observem el que succeeix en el món sentim d'una o altra forma que els temps apocalíptics estan ja presents, així varem viure temps de guerra , canvis climàtics que provoquen grans calamitats, a més dels desastres naturals que cada vegada que es presenten sembla que ho fan amb major contundència, i ni que dir dels nostres comportaments individuals i socials quotidians on es posa en evidència que, cada vegada estem més lluny de nosaltres mateixos i dels altres amb la conseqüent deterioració de les relacions humanes. Els Mayas sabien que tot això anava a succeir i per això ens van deixar un missatge gravat en pedra que esta constituït per un element d'alerta i altre d'esperança els mateixos que estan continguts en les seves Set Profecies, en el missatge d'alerta ens avisen del que passarà en aquests temps que vivim, i en el d'esperança ens diuen dels canvis que hem realitzar en nosaltres mateixos per a impulsar a la humanitat cap a una nova era, on els valors més alts comencin florir. La primera profecia ens parla del temps del no temps, un període de 20 anys que va començar en 1992 i que acaba en el 2012, on la humanitat entraria en l'últim període de grans aprenentatges, grans canvis. Així mateix la va anunciar que set anys després del començament d'aquest període començaria una època de foscor que ens enfrontaria a tots amb la nostra pròpia conducta, van dir que les paraules dels seus sacerdots serien escoltades per tots nosaltres com una guia per a despertar, ells anomenen a aquesta època com el temps que la humanitat entrarà al gran saló dels miralls, una època de canvis per a enfrontar a l'home amb si mateix per a fer que entri al gran saló dels miralls i es miri, i analitzi el seu comportament amb ell mateix, amb els altres, amb la naturalesa i amb el planeta on viu. Una època perquè tota la humanitat per decisió conscient de cadascun de nosaltres decideixi canviar, eliminar la por i la falta de respecte de totes les nostres relacions.

l a l'alba galàctic, on en la nova era ja no haurà més caos ni destrucció. Les visions de futur, del nostre present, estan en les set profecies que es basen en les conclusions dels seus estudis científics i religiosos sobre el funcionament d'univers. La mes alta expressió artística de la cultura maya. Sense menysprear a la Mare Naturalesa que contribueix amb una mostra excitant de jungla tropical, muntanyes, selva verge, llacs tranquils i rius tumultuosos. La gran quantitat d'ecosistemes creixent i una flora i fauna abundant fan de la zona adequada per a turistes ecològics a la recerca d'aventures. També hi ha platges repletes de palmeres, còmodes hotels, el meravellós món submarí de la Gran Barrera Maya que pot ser apreciat pels bussos i una multitud de acolorides viles, habitades pels descendents dels antics mayas. En conclusió, el món maya compte amb alguna cosa que l'hi interessa .La regió ofereix atractives, piràmides i temples afectades pel pas del temps la qual cosa representa. El món dels mayas aquesta definit dintre els límits geogràfics de l'antic imperi maya el qual s'estén a través dels paisos de Guatemala, Belize, El Salvador, occident d'Hondures i els cinc estats mexicans de Yucatán, Quintana Rosego, Tabasco, Campeche, i Chiapas. L'extensió territorial total és aproximadament 500,000 quilòmetres quadrats.

Els mayas han passat a la història com uns grans matemàtics. La manera de fer els càlculs és molt interesant, en aquest video en teniu una petita mostra,és fantàstic de la manera com calculaban.
Mercè Gambús






1 comentario:

Alumnas Aula Linux dijo...

Estic fantàsticament sorpresa , ja que al llegir aquest article he decobert una cultura molt rica i que jo desconeixia, ara ja faré un pas més per aprendre.
Rosa